Wat te doen in de buurt?
Orti staat natuurreservaat (in het dorp)
De site van Orti beslaat een uitgestrekte natte depressie van ongeveer twintig hectare. Een vijver die rond 1900 voor het plezier werd gegraven, werd vijftig jaar later verlaten. Het wordt gevoed door een permanente bron en mondt uit in Laval, een zijrivier van de westelijke Ourthe. Na verloop van tijd raakten de oevers bedekt met bomen en werd de depressie beplant met sparren die door de stormen van 1990 werden geteisterd. De exploitatie van coniferen en de acties "Life Otter" die tussen 2005 en 2011 door het natuurpark Deux Ourthes werden uitgevoerd, hebben grotendeels bijgedragen tot het herstel van de site. Sindsdien is het onderwerp van een overeenkomst tussen de gemeente Sainte-Ode en de Overheidsdienst van Wallonië. Nu een nationaal natuurreservaat, vormt de site, gelegen in de Natura 2000-zone van het middelste stroomgebied van de westelijke Ourthe, vandaag een harmonieus geheel van megaphorbia, elzenbossen en moerassige gebieden. Tot op heden zijn daar 106 soorten vogels, 26 soorten vlinders, 19 soorten libellen en 150 soorten planten geregistreerd.
Om de herstelde biodiversiteit in stand te houden en een nieuwe grote invasie van wilgen of berken te voorkomen, worden bepaalde gebieden door de mens opengehouden: uitgebreide galwegweide in minder gevoelige natte gebieden en laat maaien van de maaiweide.
De Dienst voor Toerisme en de dienst werken van het gemeentebestuur beheren het onderhoud van het pad en de roostervloer. Een geweldige samenwerking tussen verschillende acteurs om je twee uur vriendelijke wandeling te bieden!
Bij de ingang van het natuurgebied bevindt zich een barbecueplaats met tafels, banken, afdak, jeu de boulesbaan, boomgaard en bijenstal. Het is mogelijk om de barbecueroosters gratis te reserveren bij de SI op 061/32.88.01. Er wordt een borg van 25 € per poort gevraagd om ervoor te zorgen dat ze worden schoongemaakt.
Orti artistieke route (in het dorp)
Het artistieke parcours van Orti is een grensoverschrijdend project dat zes natuurparken (BE, FR, LU) met elkaar verbindt met het oog op de artistieke en toeristische promotie van de wetlands van de Grote Regio. Gesteund door het Natuurpark Deux Ourthes werd het project "Water Roaming" gefinancierd met Europese subsidies.
De natuur is een inspiratiebron: soms dient ze als model, soms als materiaal. Om dit circuit te creëren, bieden vijf kunstenaars geselecteerd op hun creativiteit en hun knowhow u een originele artistieke reis rond 9 kunstwerken, volledig geïntegreerd in de natuur. Vind een beschrijving van alle kunstwerken via de volgende link www.sainte-ode.be/vie-touristique/sentier-artistique-d-orti/fr/ of door de bijgevoegde QR-code te scannen.
Het parcours is het hele jaar door toegankelijk en gratis. Een folder is verkrijgbaar bij de VVV, de VVV en het gemeentebestuur.
Het parcours van +- 3,5 km is makkelijk. Het startpunt is bij de barbecueplaats van Orti.
Bij nat weer zijn laarzen/enkellaarsjes aan te raden.
Pas op voor jachtperiodes.
TOTEMUS schattenjacht (in het dorp)
Ga op schattenjacht en herontdek onze streek!
De "Totemus" speurtochten zitten halverwege tussen speurtochten en geocaching. Totemus combineert sport, met verschillende niveaus van wandelen, cultuur, dankzij de versterking van de Waalse rijkdom en knowhow (verhalen en legendes, kunst, gastronomie, enz.), en avontuur.
De applicatie, volledig gratis, is 365 dagen per jaar toegankelijk om families en vrienden van alle generaties een originele en onvergetelijke ervaring te laten beleven!
De primaire doelstelling is om via games de rijkdom van het Waalse erfgoed te promoten.
Win "toteez" om in te ruilen voor cadeaus!
Door deel te nemen aan verschillende speurtochten, verzamelen avonturiers een dag lang totems en verdienen zo punten die "toteez" worden genoemd.
Deze toteez zijn direct inwisselbaar in de cadeaugrot, tegen vouchers geldig bij onze partners.
Startpunt voor de jacht van Sainte-Ode: barbecueplaats in het natuurreservaat Orti.
Runnin'City (commentaar lopen of joggen)
De applicatie "Runnin'City" nodigt je uit om een unieke hardloopervaring te beleven!
Het project "Runnin'city", ontwikkeld door het Maison du Tourisme du Pays de Bastogne, stelt joggers of wandelaars in staat om, door te rennen of te wandelen, steden en dorpen over de hele wereld te ontdekken! De route Sainte-Ode is 9,6 km lang en doorkruist de dorpen Beauplateau, Tillet, Gérimont, enz.
Je hoeft maar één ding te doen: zet je koptelefoon op en laat "Runnin'City" je vocaal van het ene opmerkelijke punt naar het andere leiden. Alle bezienswaardigheden worden becommentarieerd, aanwijzingen over de te volgen weg worden u rechtstreeks in de koptelefoon gegeven en er worden ook lokale anekdotes verteld. Houd je telefoon in je zak, concentreer je op je run en geniet van de ervaring!
Runnin'City biedt ook essentiële statistieken: afstand, tijd, snelheid, hoogte en verbrande calorieën. Elke genomen stap levert punten op die kunnen worden ingewisseld voor beloningen. Daarnaast draag je bij aan de strijd tegen ontbossing doordat Runnin'City zich ertoe verbindt om elke 100 km een boom te planten!
Nordic walking / nordic park
Het was in 2009, na verschillende ervaringen in Italië, dat Ardennen Nordic Walking ontstond. La Maison de la Randonnée - GTA Belgique richtte zich dus op de ontwikkeling van nordic walking in de Ardennen, toen nog weinig bekend in Belgisch Luxemburg.
Er worden regelmatig verschillende activiteiten ter bevordering van nordic walking aangeboden:
ontdekking van nordic walking
inleiding tot de ALFA-techniek
verbetering van de praktijk van nordic walking
Nordic walking korte, middellange en lange afstandswandelingen met gids-instructeur
Noordse fitness
Sainte-Ode is het “basiskamp” van de Ardenne Nordic Walking, want hier is het allemaal begonnen. Het idee om de oprichting van een Noords park voor te stellen, kwam al snel tot bedaren.
Het "Ardenne Nordic Park" is de eerste regio gewijd aan nordic walking in Belgisch Luxemburg. Er zijn momenteel slechts 4 Nordic parks in Wallonië.
De routes "Ardenne Nordic Park", die momenteel bestaan uit vijf routes van 2 KM tot 18.450 KM, zijn ontworpen met nordic walkers uit België en elders in het achterhoofd, en volgen gedeeltelijk lokale wandelingen.
De verschillende startpunten bevinden zich in verschillende dorpen van de gemeente Sainte-Ode (Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie) en nodigen nordic walkers uit om de gemeente vanuit verschillende hoeken te ontdekken.
De vijf parcoursen worden vervolledigd door een specifiek circuit van 3,4 km: de Nordic Circuit Training.
Drie panelen bevinden zich aan het begin van deze lus in Orti (Amberloup): het park (kaart) en techniek, warming-up, stretching.
Kapel van de Goede Dame
Vroeger, in het tijdperk van de heiligen (7e eeuw), woonde een gemeenschap van maagden in een hoek van het grote bos van Freyr. Elke avond zorgde een bel ervoor dat verloren mensen de heilige verblijfplaats konden bereiken om gastvrijheid te ontvangen. Helaas daalde tijdens een winternacht een horde bandieten neer op de schuilplaats. Ode was de enige overlevende van dit verschrikkelijke bloedbad. Daarna leidde ze het leven van een asceet in het bos, vlakbij het dorp Lavacherie, waar ze regelmatig naar beneden ging om wat sintels in haar hoef te vragen. Op een dag, terwijl Ode op tournee was, stuurde een nieuwkomer in het dorp haar nogal snel weg. Diezelfde avond werd de vreemdeling getroffen door een mysterieuze ziekte die hem totaal blind maakte. De volgende dag, vol spijt, bracht hij het jonge meisje waar ze om vroeg. Ode zei haar toen dat ze haar ogen moest wassen met het water uit de bron die ze zojuist uit de rotsen had laten gutsen.
Wonder boven wonder kreeg de man zijn gezichtsvermogen terug. Na lange jaren van eenzaamheid stierf Sainte Ode. Ze werd geknield gevonden in haar hermitage, haar ogen open gefixeerd op een klein kruis. Toen ze probeerden haar te naderen, schudde een hevige donderslag de berg en het lichaam van de doden verdween. Voor de populaire blijft de heilige de plaats bewonen, en wanneer de mist op deze hoogten opstijgt, wordt gezegd dat de goede dame "rookt", en dit teken is een zeker voorteken van regen.
We vinden geen spoor van de plaats Sainte-Ode van vóór 1572, datum waarop de Rekenkamer een subsidie verleent voor de bouw van "smederij en oven om te worden gebruikt om ijzer te splijten en te kloppen" aan een zekere Jehan PIRET, oorspronkelijk uit Brabant. Deze laatste, zich bewust van de gevaren van ijzerwerk, besloot zijn smederijen onder de bescherming van Sainte Ode te plaatsen, voor wie hij het beroemde schistheiligdom en de fontein liet bouwen. Tegenwoordig bestaat de bron nog steeds, het water wordt opgevangen in het kleine schelpvormige bassin dat je links van de kapel kunt bewonderen. Veel bezoekers komen nog steeds hun ogen wrijven met het wonderbaarlijke water. Als het weer het toelaat, wordt er elk jaar op de eerste zondag in mei een bedevaart georganiseerd.
Maak gebruik van je doorgang in de buurt van de kapel om bij het uitzichtpunt te komen dat iets hoger ligt, je zult niet teleurgesteld zijn!
Lokale toeristische info:
VVV-kantoor van Sainte-Ode
Rue de la Gare 5 - Place Sainte-Mère Eglise in Amberloup - 6680 Sainte-Ode
061 / 32.88.01 - info@sainte-ode-tourisme.be